Onderhoud en reiniging kinderdekbeddenJunior Karo gestept dekbed

Behalve het zijden dekbed zijn al onze kinderdekbedden wasbaar en de meesten wasdrogerbestendig.

Donzen dekbed

Dons is bijzonder goed wasbaar. Zeker kinderdekbedjes kunnen prima thuis in de wasmachine gewassen worden. Gebruik zeer matig wasmiddel (ca. 1/3 van de normale dosering) zonder enzymen (meeste fijnwasmiddelen) en géén wasverzachter.

De voorwaarde om thuis te kunnen wassen is echter dat u ook over een wasdroger beschikt, omdat het dons anders in klonten blijft zitten. Drogen in de wasdroger is een must! en met een paar tennisballen erbij wordt het dons beter los geklopt en zal sneller droog worden. Doorgaan met drogen in de droger tot echt al het dons droog is!

Is het dekbed niet echt vies, dan is goed luchten voldoende om het dekbed weer flink op volume te laten komen. (Vries)droge dagen verdienen de voorkeur om het kinderdekbed buiten uit te hangen.

Verder dagelijks licht opschudden.

Zijden dekbed

Zijde kan op zich goed tegen water, maar omdat het een losgelegd vlies betreft, kan het toch niet gewassen worden. Wel kan, bij kleine vlekken in de tijkstof deze uitgespoeld worden. Nu bestaat een zijden dekbed uit erg gladde vezels en zal de vulling en zijden tijk dus ook nauwelijks vuil vasthouden en is reinigen in principe ook zelden nodig. Een paar keer per jaar buiten laten luchten (niet in direct zonlicht) is normaliter voldoende om het dekbed in goede conditie te houden.

Wanneer u het dekbed toch wilt reinigen zult u dit bij een stomerij moeten laten doen.

Wollen dekbed

De dekbedden op deze site zijn gemaakt van wasbare wol en zijn dus goed wasbaar op 400C. Gebruik echter wel een wolwasmiddel, omdat de enzymen in gewone wasmiddelen de wolvezel zelf aantasten. Na wassen centrifugeren, indien nodig het dekbedje weer in model trekken en hangend of liggend drogen.

Overigens is het, wanneer het dekbed niet echt vies is, niet nodig het te wassen. Door de lanoline ( = natuurlijk wolvet) neemt de wol vuil eigenlijk niet op en is luchten veelal voldoende om het dekbed weer lekker fris te krijgen.

Katoenen en synthetische dekbedden

Deze zijn wasbaar op 600C en kunnen in de wasdroger gedroogd worden. Voor de CosySan en Climarelle vezelbolletjes gevulde dekbedden verdient drogen in de droger (met een paar tennisballen) de voorkeur.

Voor katoenen dekbedden is het beter om te uitgelegd om te drogen, net als de dekbedden met een gebonden synthetisch vlies (Softyfill).


Terug naar algemene pagina over dekbedden

vulmaterialen   tijkstoffen   afwerking