MatraskernenVoorbeeld matraskern

Een matraskern is opgebouwd uit meerdere schuimsoorten, evt. met een middenkern van pocketveren.

Verlijming van delen van de matraskern met hotmelt

De verschillende materialen worden bij de aangeboden kernen met elkaar verlijmd d.m.v. hotmelt. Het grootste voordeel hiervan is dat ‘de lijm’ geen oplosmiddelen bevat.
Pluspunten van Hotmelt zijn:

  • Geen schadelijke stoffen in het milieu.
  • Arbeidsvriendelijk.
  • Geurarm.
  • Volledig automatisch waardoor een constante kwaliteit gegarandeerd is.
  • Duurzame, sterke en toch soepele verbinding.

Informatie over de gebruikte materialen in de matraskernen

Honingraat gel

De meest recente ontwikkeling op het gebied van matrassen is het gel matras en met name de honingraat-gel. De gel is bijzonder elastisch en geeft daarmee het lichaam steun daar waar nodig. De ventilatie is erg goed door de honingraatvorm. Dankzij deze nieuwe technologie wordt het lichaam optimaal ondersteund met als grote voordeel een goede ventilatie. Het gel matras kent zijn oorsprong in brandwondencentra en heeft zijn nut bewezen. Het gel-matras is het beste wat er te koop is.

Ons gel-matras is uniek in Nederland. Voor dit kindermatras gebruiken we als afdekking voor de babyzijde een HR28 koudschuim en voor de peuter/kleuterzijde een 5-zone HR40 koudschuim.

HR schuim/koudschuim

De term 'koudschuim' is afgeleid van de term 'cold cure moulding': schuim dat in niet verwarmde vormmallen wordt geproduceerd. De juiste benaming voor koudschuim is eigenlijk High Resilience (HR) schuim, ofwel schuim met hoge veerkracht. Koudschuim of HR schuim heeft van nature een enigszins onregelmatige open celstructuur, waardoor het materiaal goed ademt en vocht afvoert. Kuilvorming komt bij de betere koudschuimmatrassen niet voor. Het materiaal is zeer veerkrachtig en biedt een hoog comfort gekoppelt aan een lange levensduur.

Voor onze baby/peuter kindermatrassen maken we gebruik van twee kwaliteiten; een comfortabele HR28 voor de babyzijde (tot ca. 6-8 kg) en de hoogwaardige HR40 voor de peuter/kleuterzijde.
Voor de basisuitvoering van het juniormatras is de HR40 de standaardkwaliteit die geschikt is voor dagelijks gebruik.

Pocketveren

Bij pocketveringmatrassen bestaat de kern uit metalen veren waarbij elke veer per stuk is verpakt in een zakje van 'non-woven' materiaal. Vaak is de kern opgedeeld in comfortzones. De zones verschillen in hardheid door toepassing van verschillende draaddiktes. Bij een pocketveren matras veert en functioneert elke veer afzonderlijk van elkaar. Thermisch geharde veren behouden hun veerkracht langer en hebben dus een langere levensduur. Een pocketveren matras ventileert meer dan andere matrastypes. 

Onze kindermatrassen zijn opgebouwd uit thermisch geharde veren die afgedekt zijn met een HR28 koudschuim voor de baby en een HR40 koudschuim voor de peuter/kleuterzijde.

Visco-elastischschuim

Visco elastisch schuim wordt ook wel NASA-schuim of traagschuim genoemd. Dit type schuim biedt volgens sommigen het hoogste ligcomfort. Traagschuim is een materiaal dat wanneer het na indrukken wordt losgelaten langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Dat kan afhankelijk van de kwaliteit ongeveer 0,5 tot 5 seconden duren. Daarnaast wordt traagschuim zachter door (lichaams)warmte. Daardoor zal het materiaal zich beter voegen naar de vorm van het lichaam. Het gewicht van het lichaam wordt goed verdeeld wordt over het contactoppervlak. Het grootste voordeel van een traagschuim matras is dan ook dat er minder druk staat op uitstekende delen, de doorbloeding beter is, en iemand zich minder snel hoeft om te draaien. Een traagschuim matras kent ook nadelen: doordat traagschuim een relatief gesloten celstructuur heeft, ventileert het vooral bij de hoge densiteiten minder goed. Bovendien is het contactvlak met het lichaam groter doordat het lichaam meer 'in' de matras ligt. Deze beide gegevens resulteren in een iets hogere warmte-isolatie. Traagschuim is af te raden voor kinderen tot 2 jaar.

De luxe uitvoering van juniormatras in onze collectie heeft koudschuimkant en een traagschuimkant.

Speciale veiligheidsvoorzieningen 

Behalve door de keuze van de materialen is er ook bij het ontwikkelen van de matraskernen rekening gehouden met de veiligheid van uw kindje:

  • Onze matraskernen voor in het kinder/spijlen ledikantje (maat 60x120 en Duitse maat 70x140) zijn allemaal voorzien van stevige stapkanten. Dit zijn schuimbalkjes van een hardere schuimsoort in de randen van het matras. Uw kindje zal hierdoor niet snel zover doordraaien dat het tegen de spijlen van het ledikantje komt te liggen. Gaat uw kind staan in het bedje, dan staat het door deze stapkanten steviger (minder gevaar om te vallen) en wordt voorkomen dat een voetje tussen de matras en de spijlen klem komt te zitten.

  • Bij de opbouw van de kern voor de jongste kinderen is rekening gehouden met de luchtdoorlatendheid die ervoor zorgt dat uw kindje, mocht het op de buik komen te liggen, minder last heeft van terug inademing van CO2.

  • Extra beluchting kan worden verkregen door toepassing van de SafeGuard 3D-mat. Voor meer informatie klikt u hier.Terug naar algemene pagina over matrassen

matrashoezen    afwerking en onderhoud