Afwerkingsdetails en onderhoud kindermatrassenAfwerking matras

Veiligheidsafwerking

In de informatiepagina’s over de matraskern en matrashoezen worden verschillende veiligheidsaspecten van de aangeboden peuter/babymatrassen belicht. Hier nog een korte opsomming:

  • ClimaOpti® gepatenteerde matrashoezen (bij matrassen met baby en junior zijde, aan de junior zijde voorzien van waterkeringsinleg).
  • Gebruik van hoogwaardig schuim.
  • Verlijming d.m.v. hotmelt.
  • Voorzien van stevige stapkanten.
  • Aparte baby (tot ca. 6 maanden) en peuter/kleuter kant. 
  • Öko-tex 100 Klasse 1 gecertificeerd.
  • Extra voorzieningen in de kern voor optimale beluchting.

Onderhoud

Als dagelijks onderhoud van het matras volstaat het om het dek (dekens of dekbed) gedurende enige uren na het uit bed gaan opengeslagen te laten liggen. De matrashoes en kern kunnen het opgenomen vocht dan makkelijk afstaan. Ook koelt het bed dan sneller af, wat goed is tegen huisstofmijt.

Het verdient de voorkeur om matrassen met het verschonen van het bed te keren, waarbij boven- en onderkant, hoofd en voeteneinde afwisselend gebruikt worden. Bij matrassen met een aparte baby/peuter zijde kan alleen hoofd- en voeteneinde verwisseld worden. 

Het verdere onderhoud van de matras valt te verdelen in twee delen:

Hoesafwerking met rits

Alle aangeboden kindermatrassen zijn voorzien van hoezen met ritssluiting, zodat u deze hoes kunt wassen; iets wat zeker bij kleine kinderen nog wel eens nodig kan zijn. 
De Medicott® hoezen hebben een rits rondom, zodat boven en onderkant compleet los te koppelen zijn. Voordeel hiervan is dat de alleen de vies geworden kant gewassen hoeft te worden en de andere kant op dat moment als (losliggende) bovenkant gebruikt kan worden.
Bij de overige hoezen zal de complete hoes gewassen moeten worden. Deze hoezen wassen met gesloten rits.

Alle hoezen zijn in principe machine wasbaar op 60°C (maar veelal is 40°C heet genoeg). Wees niet te royaal met wasmiddel (ca. 1/2 tot 2/3 van normale volle wasmachine dosering) en zorg dat de hoes goed uitgespoeld en gecentrifugeerd wordt. I.v.m. het voorkomen van krimp wordt drogen in de wasdroger afgeraden (evt. op het voorzichtige droogprogramma). 

Bescherming matraskern

De kern moet beschermd worden tegen nat worden. Hiervoor zijn twee redenen:
- Een vochtige kern is een broedplaats van bacteriën en schimmels en huisstofmijt.
- Het materiaal van de kern zelf, de gebruikte schuimsoorten, kan slecht tegen (urine)vocht. NASA/Traagschuim is hier helemaal gevoelig voor. 

De matraskernen met een ClimaOpti® beschermlaag worden door deze laag beschermd tegen kleine ongelukjes. Deze beschermlaag zelf hoeft niet gewassen te worden, maar kan kort uitgespoeld worden wanneer de hoes gewassen gaat worden. Daarna uithangen om te drogen (zie voor meer info over het ClimaOpti systeem de pagina over de matrashoezen).

Terug naar algemene pagina over matrassen

  matraskernen   matrashoezen   afwerking en onderhoud