Climarelle™Climarelle PCM technologie - klimaatregeling in bed

Climarelle™ is de merknaam van Dupont® voor polyester vezels met warmteregulering. Dupont is één van de grootste producenten ter wereld van synthetische vezels. Aan de 'gewone' polyester vezel worden PCM microcapsules geplakt om Climarelle™ vezels te maken. Deze Climarelle™ vezels als vulmateriaal realiseren een optimale slaaptemperatuur. Andere namen waaronder het dit materiaal verkocht wordt, zijn o.a. Outlast en TempraKON.

Van oorsprong is het “Phase Changing MicroCapsule (PCM)” materiaal ontwikkeld voor de NASA om astronauten beter te beschermen tegen grote temperatuurschommelingen. Voor onze toepassing is de PCM technologie de "klimaatregeling in bed".

Hoe werkt PCM technologie?

Phase Changing betekend Fase Verandering. We hebben het dan over de fases waarin een stof zich kan bevinden: Gas - Vloeibaar of Vast.

Zoals de naam aangeeft werkt de Phase Changing Capsule door gebruik te maken van het natuurkundige principe dat tijdens het overgaan van de ene fase naar de andere er warmte geabsorbeerd of juist afgegeven wordt (denk aan bevriezen van water en het smelten van ijs). Onderstaand schema geeft de werking aan.

In de capsule gebeurt het volgende:
Bij een hoge temperatuur worden de inhoud van het bolletje ‘vloeibaar’. Hiervoor is warmte nodig die onttrokken wordt aan de omgeving, wat een koelend effect geeft.

Wordt het (te) koud, dan geeft het bolletje tijdens het veranderen naar een meer vaste structuur warmte af.

climarelle

Producten uitgerust met Climarelle® vulling zorgen voor een gelijkmatiger temperatuur, dus meer comfort.
Voor een optimale doorgifte van de warmte is de contactzijde van de Climarelle®gevulde artikelen onder de (tijk)stof voorzien van een 'webbing'. Bij dekbedden is dit aan één zijde van het dekbed aangebracht. De andere zijde heeft een minder sterk verkoelend/verwarmend effect.