Onderhoud en Reiniging slaapzakjesSlaapzak onderhoud

Alle slaapzakken zijn wasbaar. Zie de instructies verderop op deze pagina.
Houdt u zich altijd aan de wasvoorschriften die bij het artikel worden geleverd/zijn ingenaaid in het slaapzakje!

Verder geldt dat slaapzakjes ter bescherming van de rits zelf, maar ook van de overige was in de machine, met gesloten rits gewassen moeten worden.
Was witte en lichtgekleurd wasgoed apart van donkere kleuren. Slaapzakken met donker gekleurde stof kunnen binnenste buiten gewassen worden om lichte streepvorming te voorkomen. 

Bij geborduurde applicaties kan het nodig zijn om deze licht op te strijken zodat deze weer mooi vlak wordt na het wassen/drogen.

 

Aanvullende tips/instructies per stofsoort:

Katoenen slaapzak

Deze zijn wasbaar op 60oC en volledig droger bestendig.

Zijde-gevoerde slaapzak

Zijde kan op zich goed tegen water, maar omdat het dezelfde chemische structuur heeft als wol (een eiwit) kan het niet tegen wasmiddelen met enzymen. Let daar goed op bij het kiezen van een wasmiddel. De meeste fijnwasmiddelen voldoen, maar voor de zekerheid kunt u ook kiezen voor een speciaal wol of zijde-wasmiddel. Deze zijn zeker enzym vrij.

Jersey (BabySafe Dreamy) slaapzakje

Deze slaapzakjes zijn van katoen, en hebben wat wassen en drogen geen extra instructie nodig.
De tricot stof kan door het wassen en drogen in de droger wel wat uit model raken, maar dit kunt u direct uit de droger eenvoudig weer recht /in model trekken. 

Onderhoudsvoorschriften i.v.m. de gebruikte vulmaterialen:

Donzen slaapzak

Dons is bijzonder goed wasbaar maar moet beslist gedroogd worden in een wasdroger. De slaapzakjes kunt u prima thuis in de wasmachine wassen. Gebruik zéér matig wasmiddel (ca. 1/3 van de normale dosering) zonder enzymen (meeste fijnwasmiddelen en alle wolwasmiddelen) en geen wasverzachter.
Wassen op 40 of 60 graden, zeer goed spoelen en zo droog mogelijk centrifugeren.

Het slaapzakje moet gedroogd worden met een wasdroger omdat het dons anders in klonten blijft zitten. Drogen in de wasdroger is een must! Sterk aanbevolen wordt drogen met een paar tennisballen erbij. Het dons wordt dan goed los geklopt en zal sneller droog worden. Doorgaan met drogen in de droger tot echt al het dons droog is! Dit zou meerdere droogcycli kunnen duren.

Is de slaapzak niet echt vies, dan is goed luchten voldoende om het dons weer flink op volume te laten komen. (Vries)droge dagen verdienen de voorkeur om de slaapzak buiten uit te hangen. Verder direct na gebruik dagelijks licht opschudden zodat ook het dons waar op gelegen is weer volume krijgt.

Synthetisch gevulde/gevoerde slaapzakken

Deze zijn wasbaar op 60oC en kunnen in de wasdroger gedroogd worden. Voor de CosySan en Climarelle vezelbolletjes gevulde dekbedden verdient drogen in de droger (met een paar tennisballen) de voorkeur.

Terug naar de algemene pagina over slaapzakken/trappelzakjes

vulmaterialen   stofsoorten   afwerking/veiligheid