Vulmaterialen voor kinderdekbeddenDonsvlok, donsveertje en veer

Het is belangrijk dat u kiest voor een dekbed wat past bij de tijd van het jaar/de mate waarin de slaapkamer verwarmd is. Bij alle aangeboden dekbedden staat aangegeven voor welke periode/slaapkamer temperatuur het dekbedje het meest geschikt is.

Op de site worden dekbedden aangeboden met de volgende isolerende vulmaterialen:

 • Dons

  Dit natuurlijke materiaal is van nature ademend, goed wasbaar én is heel licht in gewicht. Daardoor heeft uw kindje alle bewegingsvrijheid om zich goed te kunnen ontwikkelen. Daarnaast heeft de huisstofmijt aan een donzen vulling geen goed leefklimaat waardoor huisstofmijtallergie wordt voorkomen.
  Dons is uitermate geschikt voor kinderdekbedden. Zelfs wanneer uw kindje met het hoofd onder het dek komt te liggen zal het nog door kunnen ademen en doordat dons erg licht is kan het kindje al heel snel het dekbedje zelf van zich af slaan.
  Een argument wat tegen donzen dekbedden voor kinderen wordt gebruikt is dat de warmteopbouw te snel is en doordat een klein kind zelf zijn lichaamstemperatuur niet goed kan regelen, de kans op oververhitting groot zal zijn. Dit is niet wetenschappelijk onderbouwd. Dons heeft van nature een goede warmteregulering. Door de juiste mate van vulling voor de kamertemperatuur te kiezen, is de kans dat dit gebeurd bij dons absoluut niet groter (eerder kleiner) dan bij andere vulmaterialen of dekens.

 • Zijde

  Zijde is net als dons een natuurlijk product, is licht, goed isolerend en vochtregulerend en bijzonder soepel. Door de zeer gladde vezelstructuur houdt het materiaal geen stof en andere vervuilingen vast, waardoor huisstofmijt, bacteriën en schimmels weinig kans krijgen.
  De vulling van een met de hand gelegd zijden dekbed zijn honderden dunne laagjes zijdefilamenten over elkaar uitgespreid. Deze vormen één geheel en behoeven geen doorstepping om op zijn plaats te blijven.
  Zijde is ook bijzonder geschikt voor kinderen met allergieën. Er zijn geen gevallen bekend waarbij iemand een zijde allergie heeft.
 • Katoen

  Katoen is ook een natuurproduct en neemt goed vocht op en is goed wasbaar. Dit in tegenstelling tot zijden dekbedden die niet in de wasmachine gewassen kunnen worden.
  Nadeel van katoen is dat de isolerende eigenschappen minder zijn dan van zijde en dons, maar dat maakt het wel weer bijzonder geschikt als vulling voor een zomerdekbed.
  Door de minder goede isolerende eigenschappen is katoen relatief zwaar als dekbedvulling.
 • Wol

  Wol heeft, net als zijde en dons goede isolerende en vocht-regulerende eigenschappen. Nadeel van gewone wol is dat het tijdens het wassen makkelijk vervilt en dan wordt het stug en minder comfortabel. Daarom gebruiken we een speciaal behandelde wol voor onze dekbedden: Lavalan soft is de productnaam. Door de Zwitserse wol te ontdoen van zijn schubben, vervilt de wol niet meer tijdens het wassen. Om er een mooi vlies van te maken, wat niet gaat klonteren, wordt deze wol gebonden met een uit maisolie gemaakte bindvezel. Zo behouden we alle positieve eigenschappen van wol, maar is het dekbed wat van deze schapenwol wordt gemaakt wél goed wasbaar.
  Lavalan soft is, zo de naam al aangeeft een zacht wolvlies, wat ook na herhaaldelijk wassen zijn zachtheid behoudt.

 • Synthetisch

  Dit niet natuurlijke product heeft onbehandeld als nadeel dat het uit zichzelf niet voldoende ademend is om een goed isolatiemateriaal te zijn voor dekbedden. Over het algemeen zijn synthetische vezels goed wasbaar, maar moet er tijdens het droogproces opgepast worden met (te) hoge temperaturen. Speciaal bewerkte vezels hebben eigenschappen meegekregen die beter vochtregulerend en/of warmteregulerend zijn dan de standaard synthetische vullingen. In de aangeboden dekbedden zijn synthetische vezels verwerkt die een extra behandeling hebben gehad.

Wij bieden 3 verschillende speciaal bewerkte synthetische vullingen aan voor dekbedden:

 • 4-kanaals vezels: Doordat deze vezel 4 kanaaltjes heeft is de vochtafvoer door capillaire werking beter dan bij standaard vezels. De vezels zijn vervolgens opgekruld tot bolletjes (CosySan® vulling). Hierdoor krijgt dekbed of slaapzak een soepelheid die bij tot vlies verwerkte synthetische vezels zelden gehaald wordt.
 • Climarelle™ vezel Deze vezel is speciaal bewerkt om de warmte regulering te optimaliseren. Bij overmatige warmte werkt het verkoelend, bij koude geeft de vulling de opgeslagen warmte af. De Climarelle™ vezel wordt voor dekbedden verwerkt tot vezelbolletje (Climarelle™ CosySan®).
 • Softyfill®: Door een speciale behandeling is de vezel extra soepel gemaakt. Zelfs een vlies van deze vezels is zacht en soepel en volgt eenvoudig de contouren van het lichaam.
Terug naar algemene pagina over dekbedden

  tijkstoffen   afwerking   wasvoorschriften